Sevillanas tančí s vášní všechny generace Andalusanů. Zaznamenala to už i Guinessova kniha rekordů

Guinnessova kniha obsahuje řadu kuriózních rekordů. Třeba ve španělské Andalusii drží rekord v hromadné degustaci olivového oleje nebo v konzumaci nejdelší obložené bagety. V Seville se nedávno pokusili překonat rekord v hromadném tancování sevillanas, párového tance oblíbeného na slavnostech a svatbách. Španělské dívky a kluci se ho učí odmala, rádi a s vášní ho ale tancují i starší ročníky. Aktuálně rekord drží město Cordoba.

Na ohrazené ploše velkého parkoviště jednoho z nákupních center se stovky lidí s přilepenými účastnickými čísly vrtí v rytmu sevillanas. Marie a Amálie tančí nejblíže:

Čtrnáctileté dívky v šatech s volánky a s květinami ve vlasech mi prozrazují, že tančí od svých čtyř let. V současnosti chodí i do taneční akademie, a tak tady nemohly chybět.

Pět minut v rytmu

Mladí pořadatelé rozdávají ženám i mužům při vstupu na plochu červené karafiáty. Podle nich ale zatím ještě nedorazil dostatečný počet účastníků.

Přesnější informace se dozvídám od mladé ženy v saku a s perem a papíry v rukou. Slečna Anouk je hlavní rozhodčí a přijela sem z Londýna. Mluví plynule španělsky a je jednou z 20 rozhodčích organizace Guinnessových rekordů, kteří dohlížejí na rekordní akce na evropském kontinentu.

Mladí pořadatelé rozdávají ženám i mužům při vstupu na plochu červené karafiáty

S Anouk rozebíráme technickou stránku dnešního pokusu o rekord: Lidé, kteří jsou na ploše, musí alespoň pět minut v kuse a najednou tančit sevillanas. A aby byl překonán dosavadní rekord, který drží tanečníci z jiného andaluského města Cordoby, musí jich být víc než 1556.

Zklamání? Ne, výzva pro příští rok

Pozoruji, s jakým nasazením tančí skupinka osmi mladých lidí s fyzickým a mentálním znevýhodněním. Svou účast na pokusu o rekord berou naprosto vážně – plně se soustředí, aby co nejlépe zatancovali každou ze čtyř částí, ze kterých se sevillanas skládá.

Po téměř hodině tancování na sluncem rozpáleném parkovišti se ale dozvídáme, že pokus o rekord končí. A bohužel, zápis z Cordoby se nepodařilo překonat, konstatujeme s rozhodčí Anouk.

Ze zklamání si ale obyvatelé Sevilly dlouho moc nedělají. Za rok už to prý dokážou, nepochybuje paní Amparo ze skupinky postarších tanečníků a tanečnic.

Věk je jen číslo

Paní Encarna, María-Dolores, Alicia a pan Manuel mi říkají, že si alespoň dobře zatancovali, protože se vrtěli v rytmu sevillanas téměř celou hodinu. A to jim je 73 až 74 let! Řeknu vám, tipovala bych jim všem maximálně šedesát.

Bez živé hudby je radost z tance poloviční

Dozvídám se, i to že někteří účastníci pokusu o rekord stihli ještě předtím, než přišli tancovat, demonstraci na podporu státního zdravotnictví. Na té bylo dokonce třikrát více lidí než tady na pokusu o taneční rekord. A tak společně konstatujeme, že tanec a zábava jsou sice fajn, ale ještě lepší je mít dobře fungující veřejné zdravotnictví.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související