První plnohodnotná olympiáda. Každý fanoušek českého sportu musí jet do Paříže, vyzývá šéf olympijského výboru Jiří Kejval

26. duben 2024

Už za pouhé tři měsíce budou zahájeny olympijské hry v Paříži. Jak přístupné budou pro české fanoušky? Jaké podmínky čekají reprezentanty a jak složitá byla organizace? A jak bude vypadat olympijský festival v Mostě? „Kdo nepojede do Paříže, což je chyba, tak to může zachránit tím, že se podívá do Mostu,“ říká předseda Českého olympijského výboru a funkcionář Mezinárodního olympijského výboru, Jiří Kejval. Poslechněte si Páteční finiš Kateřiny Neumannové.

Tři měsíce do olympiády. Co v tuto chvíli u tebe převažuje? Těšení se na tuto velmi očekávanou akci, nebo jsi ještě zavalen prací a nemáš čas se do té olympijské atmosféry ponořit?

Ne, ne. Strašně se těšíme, protože po dvou olympiádách, které se zaplať pánbůh konaly, ale byly v průběhu COVIDu, teď zažijeme plnohodnotnou olympiádu, navíc ještě od roku 1972 nejblíž českým hranicím.

Očekáváme, že žádný z českých fanoušků si nenechá ujít příležitost zažít olympijskou Paříž, takže si myslíme, že to bude velké a moc se na to těšíme.

A půjde to, aby ji český fanoušek zažil? Dostat se do Paříže, získat lístek, ubytování, to všechno asi není úplně jednoduchý proces. Ale kdo se snaží, tak asi to jde, že?

To jsem rád, že jsi začala zrovna touto otázkou, protože si myslím, že každý fanoušek českého sportu musí jet do Paříže. Za prvé, teď budeme na naší digitální komunikaci ve spolupráci s našimi partnery ukazovat návody, jak se dá za rozumné peníze účastnit olympiády. Samozřejmě nemusíte bydlet v centru Paříže, kde je to extrémně drahé. Můžete bydlet kousíček za Paříží a dojíždět.

Čtěte také

Za druhé, i když nemáte žádný lístek, tak se toho dá opravdu hodně zažít, protože koncept olympiády je postaven tak, že se bude odehrávat v samém centru města. Jedno z centrálních náměstí, Plaza da la Concorde, bude čtyři měsíce zavřené a tam se bude všude odehrávat olympiáda.

Olympiáda bude pod Eiffelovou věží, v centru města, ve významných dominantách, jako je Grand Palais, Martova pole a tak dále. Navíc téměř každý den bude v ulicích Paříže probíhat buď maraton mužů nebo žen. Dokonce tam bude i veřejný maraton s 20 000 běžci nebo chůze mužů a žen na dvacet na padesát kilometrů.

V ulicích bude triatlonový závod mužů a žen. Bude tam cyklistický závod, jak časovka, tak i hlavní závod. Takže každý den tam něco bude a bude to úžasné. A co víc, v parku la Villete bude mít patnáct národních olympijských výborů svoje olympijské domy, plus tam bude velká fan zóna.

Myslím, že kdo tohle léto nepojede do Paříže, tak udělal velkou chybu, kterou už nebude moct nikdy ve svém životě zpětně nahradit.

Co český olympijský výbor čeká za činnosti, které musí do začátku her ještě zajistit, zvládnout, zorganizovat? co ještě třeba v tuto chvíli není hotovo?

My už na tom pracujeme asi dva roky a rozdělil bych to do tří částí. První část je sportovní – jak je to se sportovci? Na tom pracuje Martin Doktor a jeho tým. Martin má takovou filozofii, že k tomu, aby v den D na olympiádě, na který se často sportovci připravují minimálně čtyři roky, ale spíš by se dalo říct celý svůj život, byli schopní dát ten nejlepší výkon, tak musí být splněno 1000 různých drobností.

Člověk se musí dobře vyspat, být v dobré náladě, dobře se najíst, musím mít plnohodnotný trénink, musí být zdraví a tak dále. Martin se snaží pro to udělat úplné maximum.

Už to začínám výběrem ubytování. Olympijská vesnice je takové malé město, žije tam 16 000 lidí. To znamená, že pokud máte špatného šéfa výpravy a on vybere ubytování někde na kraji, tak potom to třeba máte kilometr a půl pěšky do olympijské jídelny a pak další kilometr na autobusovou zastávku.

Sportovec je pak vyčerpaný ještě dřív, než začne závodit.

Přesně tak. Někteří to řeší tím, že mají různé koloběžky a tak. Ale my to máme chytřejší, protože máme výborného šéfa. On přesně ví, kde je optimální vzdálenost. Martin pro nás sehnal optimální barák.

Budou tam i naši největší favoriti. Dneska už spí na matracích, které jsou přesně na míru dělané pro ně. Naprosto identickou matraci budou mít i v olympijské vesnici, takže když si lehnou a zavřou oči, budou mít pocit, že spí ve své postýlce, pěkně doma. To je důležité, protože každý dobře ví, že když se dobře vyspíte, je to potom úplně jiné.

Olympijský festival

Ti, kteří nebudou moci odjet do Paříže, a bude jich bohužel většina, budou moci zažít olympijské hry například prostřednictvím Radiožurnál Sport a dalších sdělovacích prostředků, ale budou si moci sáhnout na olympiádu i v rámci olympijského festivalu, který bude letos v létě v Mostě. Nalákej rodiny s dětmi, mladé sportovce, fanoušky českých sportovců, aby přijeli do Mostu.

Já si myslím, že všichni známe Most akorát z toho seriálu České televize a nikdy jsme tam nebyli. Fotografie hnědouhelných dolů nás ani nelákají k tomu tam jet, ale Most se mění dramatickým způsobem. Z povrchových dolů jsou nádherný rekreační místa a ještě tam nikdo nebyl.

To je jeden z důvodů, proč jsme alokovali olympijský festival, který má vždycky velký úspěch a přijdou statisíce lidí, do Mostu. Já bych chtěl všechny pozvat do Mostu, protože jsem přesvědčený, že když tam přijdete a zjistíte, jak je tam krásně, jak jsou tam skvělý lidi a jak se ta krajina mění, tak tam budete jezdit i do budoucna.

Ještě jsem chtěl požádat, aby tam přijelo co nejvíc lidí, aby fandili. Máme to vyzkoušené, že když se někde vytvoří velká energie, která fandí českým sportovcům, žene je do cíle a pomáhá jim, tak i přes tu velikánskou vzdálenost, která teda tentokrát není až tak velká, se to donese ke sportovcům a pomáhá jim to.

Já myslím, že každý, kdo fandí českému sportu a rozhodne se, že nepojede do Paříže, což je chyba, tak to může zachránit tím, že se pojede podívat do Mostu.

Budou moci fanoušci v Mostě přivítal i české olympioniky, kteří se budou postupně vracet?

Most není vůbec daleko od Ruzyně, kde budou přistávat naši sportovci, kteří se budou vracet z olympiády. Dřív to bylo tak, že jsme do olympijských parků „nutili“. Dneska už se ptají: „A i kdyby se mi to třeba nepovedlo, mohl bych do toho parku?“

Myslím, že všichni přijedou zasportovat si se svými fanoušky, oslavit s nimi úspěchy. Já jsem přesvědčen o tom, že tam bude skvělá atmosféra.

Čím budou olympijské hry v Paříži výjimečné? Jak bude vypadat slavnostní zahájení, které bude na březích Seiny? A jak vypadalo vyjednávání o účasti a neúčasti ruských sportovců? Poslechněte si celý Páteční finiš Kateřiny Neumannové.

Spustit audio

Související